Lauk Untuk Nasi Briyani - Ayam Masak Merah
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam - dipotong 8 atau 12 bahagian
Garam dan gula secukup rasa
tomato sos secukupnya
cili sos secukupnya
3 sudu besar cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
Daun sup/bawang untuk hiasan
BAHAN-BAHAN DIKISAR :
7 biji bawang merah
3 biji ulas bawang putih yang besar
4 cm halia
3 batang serai
REMPAH TUMISAN :
1 batang kayu manis
3 biji bunga cengkih
1 biji bunga lawang
5 biji buah pelaga
CARA MEMASAK :
- Semua bahan-bahan dikisar perlu dipotong kecil-kecil . Ayam dibersihkan kemudian dipotong dan digaul dengan garam dan kunyit . Panaskan minyak secukupnya dan goreng ayam sehingga masak .
- Panaskan minyak secukupnya untuk menumis dan tumiskan bahan-bahan dikisar dengan bahan rempah sehingga wangi semerbak kemudian boleh la dimasukkan cili kisar dan digaul rata . Biarkan sampai cili masak dan pecah minyak . Masukkan gula, garam , cili/tomato sos dan kacau lagi .
- Kemudian masukkan ayam ke dalam sambal dan gaul rata sampai mesra . Terus mengacau untuk 10 minit lagi dan tabur daun sup/bawang ke atas ayam dan boleh la dimatikan api dapur.
Lauk Untuk Nasi Briyani - Ayam Masak Merah
Reviewed by Kreativ
on
2:29:00 PG
Rating:
memalam tgk pic ni terus meleleh ayaq liuq lapaq
BalasPadamhahaha..sabo je lah
BalasPadam